Lederland staat voor kwaliteit
Alleen het beste is goed genoeg, dat is ons motto. Elke bank, fauteuil of hoekcombinatie van Lederland is met de grootste zorg op ambachtelijke wijze geproduceerd. Zo ontstaan al 35 jaar kwaliteitsproducten waar u jarenlang van geniet.
Onze passie is 'werken met écht leer'
Lederland werkt uitsluitend met leer van de beste kwaliteit, dat zorgvuldig wordt geselecteerd. Onze meubelen zijn gemaakt van duurzaam en soepel bovenhuidsleer. Dit is duurzamer, soepeler, mooier en comfortabeler dan onderhuids leer (splitleer). De verwerking van leer is een waar ambacht. Onze zitmeubelen worden dan ook helemaal met de hand vervaardigd door gedreven vakmensen. Daarbij staat het behoud van de natuurlijke eigenschappen voorop. We gebruiken uitsluitend de beste materialen en hebben oog voor elk detail. Onze ontwerpers hebben niet alleen oog voor mooi design, maar ze hebben ook verstand van ergonomie.
Wist u dat leer een natuurlijk bijproduct is?
Ongeveer 99% van de huiden en vellen die voor leer worden gebruikt zijn een bijproduct van de voedselindustrie. Het is belangrijk om op te merken dat geen van deze dieren gefokt worden om leer te maken. Zonder het vermogen van de leerindustrie om ze in leer om te zetten, zouden alle huiden en vellen naar de vuilstort gaan met een enorme ecologische en biologische impact. Leer levert een duurzame bijdrage aan de samenleving en stimuleert de maatschappij om te investeren in een kwalitatief product in plaats van te kiezen voor een product dat op hoge snelheid geproduceerd wordt voor snelle consumptie.
Waarom kiezen voor leer?
Leer is uniek omdat het schoonheid, comfort en gebruiksgemak combineert. Bij Lederland kunt u rekenen op 100% echt leer. Het handgevoel zorgt voor een onderscheidende ‘touch’ en zitcomfort dat niet kan worden gerepliceerd. Onze lederen meubelen gaan lang mee en in tegenstelling tot de meeste door de mens gemaakte of synthetische materialen wordt het beter met de tijd. Leer gaat ontzettend lang mee. Bovendien zijn het niet de lederen producten die slijten, maar juist de overige details (zoals (rits)sluitingen en stiksels) die meestal het eerst lijden.
Terwijl we bewust zoeken naar manieren om te besparen op consumptie, past leer dus goed bij het ethos van ‘minder kopen, beter kopen’. Investeren in kwaliteitsleerproducten, is investeren in de toekomst.
Biologische afbreekbaarheid
Een van de grote milieuvoordelen van leer is dat het lang meegaat en gerepareerd kan worden. Op een normale vuilstortplaats zal het leer meestal tussen 10 en 50 jaar biologisch afbreken. Dit is veel sneller dan bijvoorbeeld synthetische materialen, die tussen de 100 en 500 jaar (polyethyleen) of meer (pvc en polypropyleen) nodig hebben. In tegenstelling tot plastic is leer onschadelijk in de oceanen en bestaat er geen gevaar voor de vorming van microplastics.
De leerlooierij van nu
Er heerst een (onterecht) negatief beeld rondom leerlooierijen. In tegenstelling tot wat men denkt is de leerindustrie wereldwijd en zijn de beste leerlooierijen te vinden in zowel ontwikkelde als minder ontwikkelde landen. De beste fabrikanten, ongeacht de locatie, hebben een hoog niveau van expertise en streven naar investeringen in ultramoderne productiefaciliteiten met sterke milieubeginselen. Bovendien heeft leer en de leerindustrie diverse landen juist geholpen in de ontwikkeling, omdat veel landen veeteelt bedrijven en de huiden verwerkt kunnen worden tot leer waardoor deze extra waarde in het land zelf kan worden toegevoegd.
Hoge gezondheids- en veiligheidsnormen
Een moderne leerlooierij is een technologisch geavanceerde faciliteit die werkt volgens de hoogste gezondheids- en veiligheidsnormen. Van primair belang bij de leerproductie is, net als in alle andere industrieën, dat al het personeel goed is opgeleid en over de juiste faciliteiten en werkkleding beschikt om op de juiste manier met chemicaliën om te gaan en dat alle afval - vast, vloeibaar en atmosferisch - zodanig wordt behandeld dat het veilig is en ruim binnen de wettelijke grenzen blijft. In de leerlooierij wordt geen gebruik gemaakt van giftige materialen zoals kwik, arseen, fenol en formaldehyde. De meeste chemicaliën die tegenwoordig worden gebruikt, zijn op water- of biologische basis, en dus minder schadelijk voor het milieu. Hierdoor wordt de hoeveelheid afval gereduceerd en is het afval dat overblijft steeds beter recyclebaar. Bovendien wordt het afval te allen tijde ter plaatse of door specialisten behandeld. Het water wordt gereinigd in overeenstemming met de wettelijke vereisten en is vaak schoner dan toen het binnenkwam!
Hoe weet u of een leerlooierij milieuvriendelijk is?
Leather Working Group (LWG) en het Institute of Public & Environmental Affairs (IPE) bieden transparantie over de vraag of een looierij voldoet aan de regelgeving van de overheid en van derden. Deze organisaties als doel om de omstandigheden bij leerlooierijen en tussenhandelaren transparant te maken en duurzaam te veranderen. Zo worden onder andere het waterverbruik van leerfabrikanten en de arbeidsveiligheid op de werkvloer regelmatig gecontroleerd.