Goud, zilver of brons
In de oudheid was een lint of een krans van olijf- of eikenblad de aanduiding voor een hoofdrijs. Alleen de overwinning telde, aan 2e of 3e prijzen deed men niet. Sinds de eerste Olympische Spelen (zoals wij die nu kennen) in 1896 kennen wij de gouden, zilveren en bronzen medaille. De prijs van het (edel-) metaal bepaalt de volgorde.
Het is een manier om prestaties te kunnen rangschikken en een winnaar aan te kunnen wijzen. Het is daarnaast ook een begrip geworden: ‘gaan voor goud’.
Maar wat heeft dit nu met leer te maken? In 2005 werd de Leather Working Group (LWG) opgericht. Een non-profitorganisatie die zich als doel heeft gesteld het creëren van een wereldwijde duurzaamheidsstandaard voor de leerproductie. Zij richt zich op het versterken van hoge milieustandaarden en transparantie in de productie. LWG geeft certificaten uit en u raadt het al: gold, silver en bronze.
In minder dan 20 jaar uitgegroeid tot ’s werelds grootste belangenorganisatie, actief in meer dan 60 landen. Gestreefd wordt naar fors minder gebruik van schadelijke chemicaliën, verbeterde traceerbaarheid en transparantie van de toeleveringsketen, verminderde afvalproductie en emissies naar het milieu, maar ook grotere sociale verantwoordelijkheid in de vorm van verbeterde arbeidsomstandigheden.
Een door de LWG goedgekeurde auditor beoordeelt in hoeverre aan de eisen voldaan wordt en bepaalt als een soort jury in de sport of je in aanmerking komt voor goud, zilver of brons.
Helaas is de realiteit dat niet iedereen duurzaamheid, gezondheid, impact voor het milieu, sociale verantwoordelijkheid enz. hoog op de agenda heeft staan. Dit geldt overigens vanzelfsprekend niet uitsluitend voor de leerindustrie. We zien helaas dat met name in Azië deze zaken niet de aandacht krijgen die het verdient.
Desalniettemin is gelukkig een groot gedeelte van de industrie het er over eens dat het voor onze toekomst cruciaal is dat we onze krachten bundelen en allemaal ons steentje moeten bijdragen aan een schone, gezonde en duurzame wereld.
Een veel gehoorde klacht uit de hoek van Westerse looierijen is dat lokale autoriteiten de bedrijven controleren en de certificeringen toekennen. Het lijkt er op dat in het verre Oosten soms met andere maten wordt gemeten dan in het Westen.
Er is dus nog wel wat op aan te merken, maar deze jonge organisatie ontwikkelt zich snel, leert van haar fouten, doet er alles aan om bedrijven eerlijk en transparant te beoordelen en is in razendsnel tempo een begrip aan het worden.
Je ziet steeds vaker het LWG logo met de daarbij behorende gold, silver of bronze status. En er wordt ook in toenemende mate door de consument om gevraagd. Bovendien wordt het LWG-certificaat ook steeds vaker door producenten van meubels, lederwaren enz. als voorwaarde gesteld. Het besef is er dus bij consumenten en producenten.
En ook al is het hebben van een ‘medaille’ misschien nog niet de waterdichte norm, het geeft aan dat er enorm hard gewerkt wordt, zeker in het Westen. Ga dus voor die medaille, ga voor goud!