Op de pagina 100% echt leer kun je lezen hoe leer gemaakt wordt. De leerkwaliteit is afhankelijk van een mix van factoren zoals de manier van looien, verven en finishen. Er kan zo ontzettend veel met leer. Je kunt leer op zoveel manieren categoriseren en selecteren. Het is maar net wat je belangrijk vindt. In het Lederland Expercience Center kun je je hart ophalen aan het ontdekken en kiezen van leer. In de winkelshowroom kun je zien hoe het leer op een bank, stoel of fauteuil staat, zit en voelt. Om je wegwijs te maken in de wonderlijke wereld van leer, kun je je hier al inlezen. In het Lederland trefwoordenboek kun je zelfs zeer gericht de kwaliteiten opzoeken.
Bij leer komt zo veel kijken. De eerste vraag is: waar hecht je de meeste waarde aan? Aan de look en feel van leer? Aan het natuurlijke karakter? Of wil je leer dat tegen een stootje kan, geschikt is voor je kids, kat en/of hond? De antwoorden helpen je op weg naar de keuze van het beste leer. Om je inzicht te geven in onze 50 leerkwaliteiten, hebben we de belangrijkste selectiecriteria op een rijtje gezet. Waar ligt de balans tussen esthetisch en praktisch, wat is prachtig én handig?
Leer is een materiaal dat je niet onberoerd laat. De leersoort bepaalt de look en feel van je bank. Of je gladleer of nubuck kiest, verandert meteen de stijl, de sfeer en het zitcomfort van de hoekbank, fauteuil, stoelen. Het model ondergaat een complete metamorfose. Wordt het stoer en zacht, puur natuur of liever minimalistisch strak?
Hoe natuurlijker het leer, des te zachter de grip. Hoe meer finishlagen, des te sterker en gebruiksvriendelijker het leer.
Nerfleer oftewel anilineleer heeft een "dierlijke" huidstructuur en een natuurlijk karakter. Je kunt de nerven en natuurlijke kenmerken duidelijk zien en voelen.
Gladleer heeft een egaal oppervlak, zowel als het om de structuur als de kleur gaat. De natuurlijke nerftekeningen zijn geëgaliseerd, letterlijk ‘platgewalst’. Tegelijkertijd zijn de natuurlijke kenmerken door een extra verflaag bedekt, dus volledig onzichtbaar.
Geruwd of geschuurd leer heeft een fluwelige look en een fluweelzachte feel. Het nerfleer is namelijk aan de bovenkant lichtjes opgeschuurd. Nubuck is opgeruwd aniline-/nerfleer, suède is opgeruwd splitleer. Eén ding is zeker: bij Lederland is ‘fluweelzacht’ altijd nubuckleer!
Geolied of gewaxt leer voelt superzacht aan en zit soepel.
Bij het kiezen van leer komt meer kijken dan de look, feel en kleur. Je moet rekening houden met de realiteit. Wat is je levensstijl? Hoe intensief zul je je nieuwe bankstel en relaxfauteuil gebruiken? Komen de leren eetkamerstoelen in de keuken of in de woonkamer te staan? De antwoorden bepalen welke leersoort je beste keuze zal zijn. De realiteit bestaat uit het gebruik en het onderhoud van leer.
Zoals je ziet, heeft iedere soort leer zijn kwaliteiten die ieder een specifiek onderhoud vragen.
Hoe kun je nou weten of het leer een aniline, semi-aniline of afgedekte kwaliteit is? Je hebt trucjes om dat te herkennen.
Je maakt je vinger nat, wrijft even over het leer. Wordt het leer donkerder? Dan is het aniline-leer. (De vochtige plek droogt vanzelf weer op, tot de oorspronkelijke kleur.) Neemt het leer het vocht niet op? Dan is het voorzien van een beschermlaag. Vraag in het Lederland Experience Center maar eens naar de koffiemelktest… Je weet niet wat je ziet!
Leer is een natuurproduct, getekend door de natuur, met grillige contouren en wisselende afmetingen. Ieder stuk leer is weer anders. Je kunt meubelleer niet vergelijken met een industriële meubelstof. Leer is niet maakbaar, niet eindeloos lang en niet overal even breed. Leer is wat het is. Van leer tot bank is een puur ambachtelijk proces, gebaseerd op traditioneel vakmanschap.
Eerst wordt ieder stuk leer nauwkeurig onderzocht en gescreend. Voor welk model is het bestemd, voor een stoere vintage zithoek of een kubistische designbank? Wordt het een leren bank met losse zitkussens of een zitting uit één stuk? Of een bankstel met fauteuils. Hoe wordt het leer gekleurd? Wordt het leer wel of niet afgedekt? Voor aniline-leer worden in ieder geval de allermooiste huiden geselecteerd.
Hierna komt de grootste uitdaging: hoe haal je de patroondelen eruit, hoe leg je de mallen erop? Je wil natuurlijk zo min mogelijk leer verliezen. Dat is millimeterwerk, met veel passen en meten. Van alle kwaliteiten, worden aan anilineleer de allerhoogste eisen gesteld: wat is het allermooiste stuk leer EN hoe haal je er de allermooiste patroondelen uit?
Het uitsnijden gebeurt altijd handmatig. De leervakman snijdt met een elektrisch mesje de patronen uit, deel voor deel, huid voor huid. Wat een verschil met het laser-cut uitknippen van meubelstof.
Het naaien van het leer en de siernaden luistert nauw. Hierin herken je de hand van de meester: deze vakmensen hebben een geoefend oog voor details. Zij zorgen ervoor dat later de naden op de bank recht lopen, dat de leren bekleding perfect past. Het uiteindelijke stofferen is de laatste arbeidsintensieve klus.
Nu je een indruk van het ambachtelijke proces hebt, zul je een leren bank of fauteuil met andere ogen bekijken. Hoe minder stiknaden, des te lastiger de selectie en het snijden van het leer geweest is. Hoe verfijnder de siernaden, des te minutieuzer het stikwerk was. Een brede zitting uit één stuk aniline-leer verdient pure bewondering.