De ruwe huiden
Na het slachten van het rund worden de huiden gereinigd van alle bederfelijke resten, gezouten en gepekeld en
opgeslagen in koelcellen zodat de huiden houdbaar blijven en er transport en verkoop kan plaatsvinden.
Ontharing van de ruwe huiden
Een runderhuid is aan de buitenzijde geheel behaard. Aangezien deze behaarde zijde de bovenzijde van het meubelleer wordt, dient deze zijde zorgvuldig onthaard te worden. Na de behandeling is de huid glad.
Reiniging van de binnenzijde van de huiden
Aan de binnenzijde van de huid bevinden zich vetresten, spierweefsels e.d. Deze worden door middel van een schraapmachine verwijderd.
Sortering
Tijdens het totale leerproductieproces worden regelmatig kwaliteitscontroles uitgevoerd. In een vroeg stadium worden de mooiste huiden al gescheiden van de middenklasse en de mindere huiden en daarna in diverse kwaliteitsklassen ingedeeld.
Het splitten van de huiden
Een normale runderhuid is 4-6 mm dik. Om tot de gewenste dikte van het meubelleer te komen, wordt de huid gesplitst in, over het algemeen, 2-3 delen. De bovenhuid wordt gebruikt om verwerkt te worden tot Lederland leer en mag nooit dunner dan 0,7 mm zijn. De onderlaag van de huid, het zogenaamde splitleer, komt ondermeer als zwaar afgedekt leer van mindere kwaliteit op de markt. Lederland verkoopt dit leer niet. Naar de normen van Lederland is Bay Cast / PU leder / Microleder een technisch (leer)product en geen echt natuurlijk meubelleer. Lederland biedt dit leer daarom ook niet aan. Bij Lederland bent u verzekerd van 100% écht duurzaam leer.
Het looien van de huiden
Tijdens het productieproces van huid naar meubelleer moeten de huiden duurzaam gemaakt worden. Dit is het looiproces. De huiden worden behandeld met dierlijke, plantaardige of minerale looistoffen. Het Lederland leer heeft vaak een combinatie van deze looistoffen ondergaan.
Het kleuren
Het leer uit alle kwaliteitsklassen wordt gekleurd met aniline kleurstoffen. Dit vindt plaats in reusachtige trommels, die functioneren zoals een wasmachine. De verfstoffen dringen diep door in het gehele leer en worden door en door geverfd. Bij dikker leer zal het middendeel veelal iets lichter blijven, daar de kleurstoffen niet geheel kunnen doordringen.
Het drogen van leer
Het leer wordt gedroogd en verhardt daardoor. Door middel van machinaal “kneden” wordt het leer weer soepel.
Controle voor afwerking
Al het leer wordt ingedeeld in categorieën, waarna sortering op 4 typen plaatsvindt:
- Zuiver Anilineleer,
- Geschuurd leer,
- Semi-Anilineleer,
- Gepigmenteerd leer.
De kenmerken van de leersoorten
Vanaf dit moment wordt de productie gesplitst in verband met de verschillende nabehandelingen.
Anilineleer
Anilineleer is de fraaiste en meest natuurlijke vorm van meubelleer. Geadviseerd wordt Anilineleer te impregneren met een vuilen vochtafstotende afdekking. Daaraan mogen echter niet al te hoog gespannen verwachtingen worden ontleend. De kleur zal in elk type huid en verfbad anders van kleur kunnen zijn. Gewaxed en geolied leder vallen ook onder de categorie Anilineleder.
Geschuurd leer
Geschuurd leer is een vol aniline leder, afkomstig van de waterbuffel en runderen. Het Anilineleer wordt heel licht aangeschuurd, zodat een fluweelzachte bovenlaag ontstaat. De huiden zijn meestal tijdens het looiproces voorzien van een bescherming. Het is een leerkwaliteit voor de liefhebber van zacht en warm aanvoelend luxe leer.
Semi-Anilineleer
Ontstaat door het anilinegebeitste runderleer te voorzien van een afdeklaag. Het leer behoudt grotendeels zijn soepelheid en verkrijgt een hogere gebruikswaarde door de slijtvaste afdeklaag.
Gepigmenteerd leer
Wordt verkregen door het spuiten van het gedekverfde leer met kleurlak. De oppervlakte van het leer wordt deels gecorrigeerd en machinaal van een natuurlijke structuur voorzien door middel van prentmachines.
Tenslotte wordt het leer tijdens het finishen van een speciale beschermlaag voorzien, gestreken en opgemeten.
Via deze lange weg is de ruwe huid een prachtig en duurzaam stuk meubelleer geworden.
Waarom echt leer?
Leer is niet gemaakt, het is gegroeid. Een natuurproduct dus, met al zijn eigenschappen en nuances. Met alle natuurproducten heeft het gemeen dat het in de loop der jaren mooier wordt. Kleurnuances ontstaan doordat niet alle delen van de huid evenveel kleurstof opnemen. Bij Anilineleer komen deze nuances het duidelijkst naar voren. Het feit dat tijdens gebruik in het leer ruimte en plooien kunnen ontstaan is geen negatieve eigenschap, het is juist een bevestiging van de natuurlijke eigenschappen van leer.