Welk bankstel bij katten ?
Katten in huis zijn een garantie voor gezelligheid. Het kan echter ook zorgen voor de nodige vernielingen aan de meubelen van de kattenbezitter. Het bankstel is vaak een van de eerste slachtoffers. Maak daarom wijze beslissingen en ga voor een lederen exemplaar.
Veel mensen denken dat het mogelijk vernielen van meubels als een fauteuil komt door de balorigheid van de huisdieren zelf. Krabben aan meubels heeft echter meer te maken met het uitzetten van geursporen. Het dier zoekt een specifieke plek in huis om zich eigen te maken. Daar zet hij of zij dan vervolgens meerdere malen de nagels in.
Welke exemplaar moet ik niet hebben?
Bij sommige meubelen is de kans desondanks groot dat de katten er niet mee aan de haal gaan. We durven bijvoorbeeld te zeggen dat beklede banken vaak als eerste de klos zijn. En dan hebben we het over stoffen bekleding. Deze zitplaatsen zijn voor de kat niet alleen aantrekkelijk om als krabpaal te gebruiken, ze zijn ook lastig te reinigen. Denk bijvoorbeeld aan een brakende kat of een kitten die nog niet zindelijk is. Erg nadelig voor je stoffen stoelen en dus voor jezelf.
Maar wat voor bankstel kies ik dan wel?
Naast het materiaal is ook de structuur van de meubelen van belang. Wanneer deze stevig is, is de kans op halen en krassen een stuk minder groot: vooral vergeleken bij een meubel met bekleding die snel vuil wordt en niet echt vochtbestendig is. Een lederen bank is eigenlijk de beste keus.
Wie bijvoorbeeld een hoekbank van leer heeft, beschikt over een product waar niet al te snel gebruikssporen in komen. De stof is stevig, waardoor een kat er lastig halen of krassen in kan maken – als hij dat al probeert. Daarnaast is een lederen exemplaar veel beter af te nemen dan een variant met stoffen bekleding. Daar zijn ze overigens ook voor gemaakt. Een leren bank moet simpelweg langer meegaan.
Verschillen tussen leren banken
Nu weten we wel dat het ene leren bankstel niet het ander is. Het is niet zo dat een bankstel van leer automatisch geschikt is voor katteneigenaren. Let bij je aankoop daarom altijd op de afwerking en de aanwezigheid van een beschermlaag. Laat je hier goed over informeren door de verkoper. Hij of zij kan je ongetwijfeld verder helpen.
Extra tips
Tot slot is voorkomen natuurlijk altijd beter dan genezen. We raden je dan ook altijd aan om op z'n minst een krabpaal aan te schaffen. Neem je kittens in huis? Leer ze dan van begin af aan dat krabben op de meubelen ten strengste is verboden. En gebruik mogelijk een product als Feliway. Dit geeft feromonen af, wat ervoor zorgt dat de katten de krabneiging beter kunnen onderdrukken.